Een gietijzeren pan schoonmaken
Het is belangrijk om na iedere kooksessie een gietijzeren pan goed schoon te maken. Een gietijzeren pan kan meerdere generaties overleven, maar dan is de manier van onderhoud een cruciaal onderdeel. Wil jij weten hoe je het beste gietijzeren pannen kunt schoonmaken? Lees dan snel de onderstaande blog.

Type gietijzeren pan
Voordat we starten met het uitleggen van hoe een gietijzeren pan schoongemaakt dient te worden is het belangrijk om onderscheidt te maken tussen twee soorten pannen:
1. Geëmailleerde pannen
Bij deze gietijzeren pannen is een laag gesmolten glas op de pan aangebracht. Het laagje emaille dient als antiaanbaklaag en zorgt ervoor dat de pan niet roest. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat dit soort pannen makkelijker te onderhouden zijn.
2. Niet geëmailleerd pannen
Een niet geëmailleerde pan heeft deze laag natuurlijk niet. Het is de bedoeling dat door regelmatig gebruik een natuurlijke antiaanbaklaag gecreëerd wordt (door seasoning). Deze laag is kwetsbaarder tijdens het schoonmaakproces, waardoor de pan meer werk en aandacht nodig heeft.
Een geëmailleerde gietijzeren pan schoonmaken
Het schoonmaken van een geëmailleerde gietijzeren pan is gelukkig niet al te veel werk. Maak de pan na gebruik schoon met een (zachte) spons of borstel. Gebruik tijdens het afspoelen warm water en een klein beetje afwasmiddel. Is de pan goed schoon? Was dan de pan met alleen water nogmaals goed af en zorg ervoor dat hij weer droog de schappen in gaat.
Een pan zonder emaille schoonmaken
Een gietijzeren pan zonder emaille heeft net iets meer onderhoud nodig dan zijn onderhoudsvriendelijk ‘broer’. Onderstaand worden de stappen voor het schoonmaken (en verzorgen) stapsgewijs uitgelegd.
1. Maak de pan direct na gebruik schoon. Laat de pan niet doorweekt een nacht in de gootsteen zitten, want dan heb je kans op roest. Je kan de pan natuurlijk wel een paar minuten laten weken in heet water.
2. Was de pan af met de hand door gebruik te maken van een (zachte) spons of borstel. Gebruik hierbij dus ook altijd heet water. Wanneer je koud water bij een warme pan gebruikt dan kan deze kromtrekken of licht beschadigen.
Doe een niet geëmailleerde pan nooit in de vaatwasser en gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, deze middelen kunnen de natuurlijk aangemaakte antiaanbaklaag beschadigen, waardoor je deze op den duur moet resetten (opnieuw starten).
3. Wanneer de pan afgespoeld is kun je deze met een theedoek goed droogmaken. Zet de pan dan nog even op een lage temperatuur in de oven om het laatste vocht te laten opdrogen.
4. Wanneer de pan compleet droog is kun je beginnen met het invetten van de pan met wat plantaardige olie (seasoning). Zorg ervoor dat de olie alle gietijzeren gedeeltes bedekt, gebruik papieren doekjes om de olie goed te verspreiden. Laat de pan daarna nog even op laag vuur staan om de olie in de pan te laten trekken. Hiermee creëer je de antiaanbaklaag.
5. Zorg er ten slotte voor dat de pan op een droge plek wordt opgeborgen.

Aangekoekt eten verwijderen
Het verwijderen van hardnekkig aangekoekt eten is een nachtmerrie voor elke kok. Een tip voor het verwijderen van aangekoekt eten is het gebruiken van grof zeezout. Scrub de pan zorgvuldig schoon met een vochtig doekje. Voor hardnekkige plekken kun je een pannenschraper gebruiken.
Kan een gietijzeren pan in de vaatwasser?
Een gietijzeren pan zonder emaillen laag mag nooit in de vaatwasser. De pan zal ervan roesten en de natuurlijk aangemaakte antiaanbaklaag zal beschadigen. Het is ook af te raden om een geëmailleerde pan in de vaatwasser te doen. Het laagje emaille kan hierdoor bijvoorbeeld krassen oplopen, wat de levensduur van de pan kan verkorten. Kortom: gebruik bij een gietijzeren pan altijd een handwasje.