Gietijzeren pan op gas
Het voordeel van op gas koken is dat je zelf veel controle hebt over de hittestand van het gasfornuis. Het aansteken van de gasvlam zorgt meteen voor warmte, wanneer je de gasvlam hoger zet betekent dit direct ook meer hitte. Zet je de gasvlam uit, dan is er ook direct geen warmtebron meer.
Een gietijzeren pan is prima om mee te koken op een gasfornuis. Op gas kun je eigenlijk met iedere pan koken, echter moet de bodem niet kleiner zijn dan gasvlam. Dit kan door de vlammen uiteraard gevaarlijke situaties met zich meebrengen tijdens het koken.
Kan een gietijzeren pan kromtrekken op gas?
Gietijzeren pannen trekken door de gelijkmatige warmteverdeling en het robuuste materiaal nauwelijks tot lichtelijk krom op gas. Over het algemeen geldt dat hoe dikker de bodem, des te minder kans op kromtrekken. Let er wel op dat de pan door een dikkere bodem ook zwaarder wordt.
Een extra tip tegen kromtrekken: verwarm de gietijzeren pan geleidelijk, begin dus niet direct met koken op hoog vuur.
Kan een gietijzeren pan van gas op inductie?
In het kort: een gietijzeren pan kan (vaak) nadat ermee gekookt is op gas nog op een inductie kookplaat gebruikt worden. Het magnetische veld van een inductie kookplaat werkt tot enkele centimeters boven de plaat. Een gietijzeren pan met vervormingen wordt dus nog altijd verwarmt, ondanks dat de bodem niet helemaal glad en vlak is.
Meer weten over gietijzeren pannen op een inductiekookplaat? Lees dan verder op de pagina gietijzeren pannen op inductie.
Tips voor het gebruiken van gietijzeren pannen op gas
Wil jij maximaal genieten van jouw mooie gietijzeren pannen op een professioneel gasfornuis voor echte kookfanaten? Lees dan nu de onderstaande tips voor maximaal plezier.
De grootte van de gasvlam beperken
Stel de gasvlam altijd in zodat de omtrek niet groter is dan bodem van pan. Dit heeft drie redenen:
- Het bespaart onnodige gaskosten
- De handgrepen kunnen zo sneller oververhit raken
- Het is gebruiken van een groot vuur is gevaarlijk. De vlammen steken dan onder de pan uit
Voorkom scheurtjes in een gietijzeren pan
Zorg ervoor dat een gietijzeren pan niet te snel afkoelt. Het direct afspoelen van een gietijzeren pan met koud water kan ervoor zorgen dat de pan kromtrekt / scheurt. In combinatie met het gebruik van een gasfornuis willen we dit natuurlijk niet hebben. Het advies is om een gietijzeren pan altijd met lauw water af te spoelen.