Een gietijzeren pan op inductie
Een inductiekookplaat verwarmt pannen door gebruik te maken van een magneetveld. Dit veld wordt gecreëerd door speciale elektrische spoelen binnenin de kookplaat. Niet alle pannen zijn zelf ook magnetisch (denk bijvoorbeeld aan aluminium of koper), waardoor je er niet mee kan koken op een inductiekookplaat.
Een gietijzeren pan is daarentegen uitermate geschikt om te gebruiken op inductie. Het hoofdbestanddeel ijzer is namelijk een ferromagnetisch materiaal, wat makkelijk magnetisch kan worden. Door deze eigenschap creëert een gietijzeren pan wrijving met het magneetveld, waardoor uiteindelijk snel warmte ontstaat.
Gietijzeren pan van gas naar inductie
Het is een fabel dat gietijzeren pannen die op een gasfornuis gebruikt zijn niet meer op inductiekookplaten zouden kunnen werken. Het klopt dat doordat een gasvlam niet overal even warm is de bodem van een pan lichtelijk kan vervormen. Echter komt dit bij Gietijzeren pannen door de zwaarte en dikte van de bodem niet vaak voor.
Daarnaast werkt het magnetische veld nog tot enkele centimeters boven de kookplaat, wat betekent dat ook pannen met lichte vervormingen gewoon verwarmt worden op een inductiekookplaat.
Let wel op met vervormingen: doordat gietijzeren pannen zwaar zijn kunnen ze natuurlijk wel sneller krassen veroorzaken. Zorg ervoor dat je voor gebruik op inductie de pan eerst grondig schoonmaakt.
Tips voor gietijzeren pannen op inductie
Wil je met veel plezier een gietijzeren pan op inductie gebruiken? Haal dan alles uit jouw mooie gietijzeren braadpan, koekenpan of bijvoorbeeld wokpan door de onderstaande tips te lezen.
Verwarm jouw gietijzeren pan geleidelijk
Wanneer een gietijzeren pan direct op hoge temperaturen verwarmt wordt kan dit tot oververhitting van de pan leiden. Deze eigenschap kan ervoor zorgen dat uiteindelijk het eten aanbakt en eventueel aanbrandt. Daarnaast is het snel opwarmen met hoge temperaturen niet bevordelijk voor de emaille laag van een gietijzeren pan.
Een inductiekookplaat heeft de eigenschap om snel heet te worden. Het is dan ook aan te raden om de pan eerst op een lage stand op te warmen tot een middelmatige temperatuur.
Schuif nooit met een gietijzeren pan op inductie
Een gietijzeren pan is erg zwaar, waardoor vuil (bijvoorbeeld zandkorrels) onder de pan relatief snel tot beschadigingen en krassen op de glasplaat kunnen leiden. Ook al weegt een gietijzeren pan meer dan een gemiddelde pan, probeer deze altijd op te tillen. Zo blijft jouw glazen inductiekookplaat langer in perfecte staat.
Voordelen van koken op inductie
Dat je met gietijzeren pannen uitstekend kunt koken op inductie is duidelijk. Wil jij meer weten over de eigenschappen van inductie kookplaten zelf? Lees dan de onderstaande voordelen van inductie:
- Een inductie kookplaat verwarmt pannen erg snel op (begin dus bij gietijzeren pannen op een lage stand!).
- Inductie is energiezuinig. Bij het opwarmen van pannen verliest het weinig energie. Ongeveer 90% van de elektriciteit wordt omgezet naar warmte.
- Inductiekookplaten zijn het veiligst. Er is weinig verbrandingsgevaar en de pannen staan veilig op de vlakke kookplaat.
- Doordat een inductiekookplaat van glas is, is het ook eenvoudig schoon te maken.