Home » Gietijzeren pan op de keramische kookplaat

Gietijzeren pan op een keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt met metalen verwarmingsspiralen welke zich onder de glasplaat bevinden. Door de toevoer van elektriciteit worden de spiralen warm, hierbij geldt de volgende regel: hoe meer stroom des te warmer wordt de kookplaat. De pannen warmen zich op door contact te maken met de rode vlakken van de keramische kookplaat. De rode kleur wordt veroorzaakt door de hete gloeispiralen.

Eigenlijk is iedere pan geschikt om op een keramische kookplaat mee te werken. Echter is er wel één vereiste: een vlakke en gladde bodem. Dit zorgt voor een ideale warmtegeleiding, omdat de pan overal de bodem perfect raakt, zo worden ook de zijkanten beter warm. Een gietijzeren pan is ideaal om te gebruiken op een keramische kookplaat.

De voordelen van het gebruik van een gietijzeren pan op een keramische kookplaat:

  • Een gietijzeren pan geleid goed. Dit betekent onder andere dat de warmte goed en efficiënt over de pan verdeelt wordt. Dit zorgt op den duur voor energiebesparing.
  • Een gietijzeren pan heeft een dikke en zware bodem. Dit zorgt voor een kleine kans op vervormingen en een ideaal contact met de keramische kookplaat.

Tips voor gietijzeren pannen op een keramische kookplaat

Wil jij meer uit jouw gietijzeren pan en keramische kookplaat halen? Lees dan nu de onderstaande tips over het koken met gietijzeren pannen op keramische kookplaten.

Koop geen te grote gietijzeren pan

Wanneer de gietijzeren pan groter is dan het bereik van de zones dan wordt de pan niet goed verhit. Zorg er altijd voor dat de gietijzeren pan binnen de kookzone valt, om zo efficiënt mogelijk te kunnen koken.

Probeer niet te schuiven op de keramische kookplaat

De toplaag van een keramische kookplaat is van glas. Een zandkorrel onder de zware gietijzeren pan kan dan ook bij verschuiving al een kras op de kookplaat veroorzaken. Til een gietijzeren pan altijd op, zodat je lang kan genieten van een krasvrije keramische kookplaat.

Snellere afkoeling van een gietijzeren pan

Een keramische kookplaat warmt relatief langzaam op, maar koelt ook langzaam af. Daarbij komt dat gietijzer de eigenschap heeft om warmte lang vastgehouden wordt. Zorg er dan ook voor dat je de pan nadat je klaar bent met koken van de hete zone afhaalt. Hierdoor koelt de pan sneller af.

Een keramische kookplaat versus inductie

Ben jij aan het twijfelen op welk soort elektrische kookplaat jij jouw gietijzeren pan(nen) wilt gebruiken? Dan zouden wij je aanraden om rekening te houden met de volgende zaken. Inductie kookplaten warmen sneller op, zijn energiezuiniger en veiliger. Daarnaast zijn er tegenwoordig vaak flexibele kookzones aanwezig, waardoor je makkelijker gebruik kan maken van grote gietijzeren pannen.

Het voordeel van keramisch koken is dat er geen speciale pannen aangeschaft hoeven te worden welke werken met het magnetische veld van een inductie kookplaat. Bij het gebruik van gietijzeren pannen is de kans op aanbranden op een keramische kookplaat kleiner. De pan wordt immers (vaak) langzamer opgewarmd dan op een inductie kookplaat.

Meer over inductie kookplaten weten? Lees dan ook eens over het gebruik van gietijzeren pannen op een inductie kookplaat.