Home » Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen

Een gietijzeren pan zie je toch alleen maar op het gasfornuis van oma staan? Niets is tegenwoordig minder waar! In steeds meer moderne keukens zien we de fraaie robuuste gietijzeren pannen terugkomen. Deze pannen zijn niet alleen stijlvol bij bijvoorbeeld een industrieel interieur, maar beschikken ook over een aantal unieke eigenschappen die jouw kookkunsten naar een hoger niveau tillen.

Gietijzeren braadpannen

Het materiaal gietijzer komt extreem goed tot zijn recht bij braadpannen. Een braadpan volledig van gietijzer kan namelijk op iedere warmtebron goed heet worden. Je kunt zo vlees goed laten dichtschroeien op bijvoorbeeld een inductie kookplaat en vervolgens verder laten garen in de oven. Bekijk alle gietijzeren braadpannen.

Gietijzeren koekenpannen

Wil je een koekenpan die bestand is tegen hete temperaturen en tegelijkertijd het gerecht gelijkmatig bakt? Dan is een fraaie koekenpan van gietijzer zeker wat voor jou. Serveer je eten na het bakken met de pan op tafel, want gietijzer houdt de warmte extreem goed vast. Bekijk alle gietijzeren koekenpannen.

Gietijzeren wokpannen

Wil je wokken in een hete pan? Dan ben je bij gietijzer op het juiste adres. Op een hoog vuur wordt een gietijzeren pan namelijk loeiheet! Door de gelijkmatige verdeling van de hitte over de gietijzeren bodem wordt je wokgerecht ook nog eens mooi gaar. Ideaal om grote porties te bereiden. Bekijk alle gietijzeren wokpannen.

Gietijzeren tajines

Houd je van de Noord-Afrikaanse tajine, maar kijk je op tegen het onderhoud van de variant gemaakt van aardewerk? Dan is een tajine van (gedeeltelijk) gietijzer echt wat voor jou. Kook met je tajine gewoon op inductie en profiteer van de duurzaamheid van gietijzer. Bekijk snel alle gietijzeren tajines.

Gietijzeren grillpannen

Wat gaat er nou boven de geur van heerlijk gegrild vlees of vis? De smaken van barbecuegerechten met perfecte donkere maillard strepen? Een echte fijnproever zal beamen dat grillen op gietijzer voor een unieke beleving zorgt. Bekijk alle gietijzeren grillpannen.

De voordelen van gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen hebben veel voordelen. Het zijn echte eyecatchers die bij juist gebruik een leven lang voor plezier zorgen. Wil je alles uit jouw (nieuwe) gietijzeren pan halen? Lees dan onderstaande voordelen die voor iedere gietijzeren pan gelden.

  • Een gietijzeren pan is bestand tegen extreme temperaturen. Met dit soort pannen kun je alle soorten gerechten maken!
  • Gietijzeren pannen houden hitte goed vast en koelen langzaam af. Ideaal om op lagere temperaturen te koken. En het scheelt je natuurlijk gas of elektriciteit.
  • Voor een gelijkmatige garing zit je bij gietijzeren pannen goed. De goede geleiding zorgt ervoor dat de gehele bodem goed warm wordt én dat die warmte goed verdeeld is.
  • Met goed onderhoud zijn gietijzeren pannen erg duurzaam. Zonder flinke stoten kan het materiaal meerdere generaties overleven.
  • In veel pannen is een speciale antiaanbaklaag aangebracht. Dit is bij gietijzer niet het geval, wat betekent dat er ook geen giftige stoffen in verwerkt zijn.
  • Het design en gewicht van gietijzer heeft ook zo zijn voordelen! Het past perfect bij bijvoorbeeld een industrieel interieur en de pan zal niet zomaar verschuiven of vallen.

Met of zonder emaille

Een geëmailleerde gietijzeren pan is makkelijker te onderhouden dan een pan zonder emaille. Onderstaande voordelen gelden voor een pan met emaille:

  • De pan roest niet
  • Doordat de emaillelaag vlak is, is de pan ook makkelijker schoon te maken
  • De pan hoef je niet in te branden, het emaille zorgt voor de antiaanbaklaag
  • Een geëmailleerde gietijzeren pan mag je gewoon met water en zeep afwassen
  • De emaillelaag van goede merken slijt haast niet of erg langzaam

Waarom zou je dan voor een gietijzeren pan zonder emaille kiezen? Bij een pan zonder emaille hecht de olie beter in de pan, wat ervoor zorgt dat je uiteindelijk (na een aantal keer gebruiken) een betere antiaanbaklaag krijgt. Daarnaast krijgen de gerechten vollere smaken.

Gietijzeren pannen op verschillende warmtebronnen

Gietijzer kan van zichzelf met iedere warmtebron verwarmt worden. Het ligt echter aan het materiaal van het handvat of de knop of de pan daadwerkelijk ook de oven in mag. Een gietijzeren pan met een houten handvat mag dit bijvoorbeeld niet. Wil je meer weten over koken met gietijzeren pannen op verschillende warmtebronnen? Bekijk dan onderstaande pagina’s:

  • Gietijzer op een inductie kookplaat
  • Gietijzer op een keramische kookplaat
  • Gietijzer op gas
  • Gietijzer op de BBQ
  • Gietijzer in de oven

Het schoonmaken van een gietijzeren pan

Wil je ervoor zorgen dat je jarenlang zonder kuren met jouw gietijzeren pan kunt koken? Zorg dan voor de juiste manier van schoonmaken. Het handwassen van een geëmailleerde gietijzeren pan werkt het beste. Het gebruik van de vaatwasser kan de levensduur van een gietijzeren pan verkorten.

Heb je een gietijzeren pan met veel aangebrande etensresten aan de bodem? Maak de pan dan nooit te agressief schoon met bijvoorbeeld een metalen spons. Dit kan de emaillelaag ernstig beschadigen. Zorg ervoor dat je de pan eerst rustig met een laagje heet water laat weken. Na een tijdje kun je de etensresten rustig eraf schrobben. Giet de pan nog een keer af en maak hem nogmaals schoon met wat afwasmiddel. Zorg ervoor dat de pan daarna goed schoon is en droog terug de kast in gaat.