Home » Gietijzeren pannen » Gietijzeren braadpan

Gietijzeren braadpan

Een gietijzeren braadpan is eigenlijk een musthave in iedere keuken. Het robuuste keukengereedschap is niet alleen handig voor het bereiden van heerlijke gerechten, maar is ook nog eens een lust voor het oog. Op zoek naar een gietijzeren braadpan die bij jou past? Bekijk dan snel alle gietijzeren braadpannen.

Filter
Merk

Alle merken

BK

Brabantia

Cosy & Trendy

Eva Solo

Fontignac

Le Creuset

Sola

Staub

Tefal

Prijs
van € tot €
Diameter pan bodem

Alle diameters

Ø20cm

Ø24cm

Ø28cm

Ø30cm

Ø31cm

Ø32cm

Ø33cm

Ø34cm

Kleur

Alle kleuren

Blauw

Blauw, Groen

Geel

Grijs

Oranje

Oranje, Rood

Rood

Roze

Wit

Zwart

Filter toepassen

De voordelen van een gietijzeren braadpan

Ben je op zoek naar een gietijzeren braadpan? Je leest hieronder waarom een gietijzeren braadpan de ideale pan is.

  • Een gietijzeren braadpan kan tegen extreem hoge temperaturen.
  • Je gerechten worden gelijkmatig gegaard. Door de goede warmtegeleiding wordt de hele bodem van een gietijzeren braadpan overal goed warm.
  • Gietijzer blijft lang op temperatuur. De pan kan dus lekker lang braden of stoven op laag vuur. Dat betekent minder gas- of elektriciteitsverbruik
  • Een gietijzeren braadpan is erg duurzaam. Bij juist gebruik en goed onderhoud kan de braadpan een leven lang meegaan.
  • Veel gietijzeren braadpannen kun je op alle mogelijke warmtebronnen gebruiken.
  • Pannen van gietijzer zijn door het gewicht extra veilig. De pan zal niet zomaar verschuiven of van het aanrecht vallen.
  • In een gietijzeren braadpan zijn geen giftige stoffen verwerkt, er is bijvoorbeeld geen antiaanbaklaag aangebracht.

Een gietijzeren braadpan met of zonder emaillelaag?

Emaille is een laag gesmolten glas die de braadpan beschermt tegen onder andere roest en zure stoffen. Een geëmailleerde gietijzeren pan heeft dezelfde bijzondere eigenschappen als een pan zonder emaillelaag. De aangebrachte laag emaille heeft echter wel een aantal voordelen:

  • De geëmailleerde braadpan roest niet.
  • Door de emaillelaag hoef je de pan niet in te branden. De antiaanbaklaag wordt al door het emaille gecreëerd.
  • De bodem van een geëmailleerde braadpan is erg vlak, wat makkelijk is met schoonmaken.
  • Een geëmailleerde braadpan mag je met water en zeep gewoon afwassen.

Een nadeel van de gebruiksvriendelijke geëmailleerde pan is dat de laag emaille uiteindelijk slijt. Dit betekent dat op den duur de pan vervangen moet worden, al zal dit pas na heel lange tijd zijn. De meeste gietijzeren braadpannen worden immers verkocht onder het mom van: “Levenslang plezier”.

Kooktechnieken met een gietijzeren braadpan

In een gietijzeren braadpan kun je gevarieerd koken. Probeer onder andere eens de onderstaande kooktechnieken met je (nieuwe) gietijzeren braadpan:

  • Braden
  • Grillen
  • Bakken
  • Frituren
  • Stoven
  • Schroeien

Welke warmtebronnen zijn geschikt?

Een groot voordeel van gietijzeren pannen is dat ze tegen hoge temperaturen bestand zijn. Voor de veelzijdige kok is het dan ook erg handig om te weten dat de meeste gietijzeren pannen met iedere warmtebron verhit kunnen worden. Wil je zeker weten of jouw gietijzeren braadpan in de oven kan? Of dat de oude pan op een inductie kookplaat werkt als er al eerder op gas is gekookt? Lees dan onderstaande pagina’s:

Tips voor het kopen van een gietijzeren braadpan

Houd bij het aanschaffen van een gietijzeren braadpan rekening met de volgende tips:

  • Wil je de braadpan in een oven gebruiken zonder omkijken? Koop dan een braadpan die in zijn geheel van gietijzer is. Een braadpan met houten handvaten kan niet in de oven.
  • Het voordeel van houten of kunststof handvatten is dat de pan makkelijk op te pakken zal zijn. De kans op verbrande handen is een stuk kleiner.
  • Kook je vaak voor een grote groep mensen? Koop dan een gietijzeren braadpan met een doorsnede van minimaal 28 cm.
  • Wil je een braadpan met deksel kopen? Controleer altijd van tevoren of deze bij de braadpan wordt verkocht!