Gietijzeren braadpan
Een gietijzeren braadpan is eigenlijk een musthave in iedere keuken. Het robuuste keukengereedschap is niet alleen handig voor het bereiden van heerlijke gerechten, maar is ook nog eens een lust voor het oog. Op zoek naar een gietijzeren braadpan die bij jou past? Bekijk dan snel alle gietijzeren braadpannen.
Alle merken
BK
Brabantia
Cosy & Trendy
Eva Solo
Fontignac
Le Creuset
Sola
Staub
Tefal
Alle diameters
Ø20cm
Ø24cm
Ø28cm
Ø30cm
Ø31cm
Ø32cm
Ø33cm
Ø34cm
Alle kleuren
Blauw
Blauw, Groen
Geel
Grijs
Oranje
Oranje, Rood
Rood
Roze
Wit
Zwart
De voordelen van een gietijzeren braadpan
Ben je op zoek naar een gietijzeren braadpan? Je leest hieronder waarom een gietijzeren braadpan de ideale pan is.
- Een gietijzeren braadpan kan tegen extreem hoge temperaturen.
- Je gerechten worden gelijkmatig gegaard. Door de goede warmtegeleiding wordt de hele bodem van een gietijzeren braadpan overal goed warm.
- Gietijzer blijft lang op temperatuur. De pan kan dus lekker lang braden of stoven op laag vuur. Dat betekent minder gas- of elektriciteitsverbruik
- Een gietijzeren braadpan is erg duurzaam. Bij juist gebruik en goed onderhoud kan de braadpan een leven lang meegaan.
- Veel gietijzeren braadpannen kun je op alle mogelijke warmtebronnen gebruiken.
- Pannen van gietijzer zijn door het gewicht extra veilig. De pan zal niet zomaar verschuiven of van het aanrecht vallen.
- In een gietijzeren braadpan zijn geen giftige stoffen verwerkt, er is bijvoorbeeld geen antiaanbaklaag aangebracht.
Een gietijzeren braadpan met of zonder emaillelaag?
Emaille is een laag gesmolten glas die de braadpan beschermt tegen onder andere roest en zure stoffen. Een geëmailleerde gietijzeren pan heeft dezelfde bijzondere eigenschappen als een pan zonder emaillelaag. De aangebrachte laag emaille heeft echter wel een aantal voordelen:
- De geëmailleerde braadpan roest niet.
- Door de emaillelaag hoef je de pan niet in te branden. De antiaanbaklaag wordt al door het emaille gecreëerd.
- De bodem van een geëmailleerde braadpan is erg vlak, wat makkelijk is met schoonmaken.
- Een geëmailleerde braadpan mag je met water en zeep gewoon afwassen.
Een nadeel van de gebruiksvriendelijke geëmailleerde pan is dat de laag emaille uiteindelijk slijt. Dit betekent dat op den duur de pan vervangen moet worden, al zal dit pas na heel lange tijd zijn. De meeste gietijzeren braadpannen worden immers verkocht onder het mom van: “Levenslang plezier”.
Kooktechnieken met een gietijzeren braadpan
In een gietijzeren braadpan kun je gevarieerd koken. Probeer onder andere eens de onderstaande kooktechnieken met je (nieuwe) gietijzeren braadpan:
- Braden
- Grillen
- Bakken
- Frituren
- Stoven
- Schroeien
Welke warmtebronnen zijn geschikt?
Een groot voordeel van gietijzeren pannen is dat ze tegen hoge temperaturen bestand zijn. Voor de veelzijdige kok is het dan ook erg handig om te weten dat de meeste gietijzeren pannen met iedere warmtebron verhit kunnen worden. Wil je zeker weten of jouw gietijzeren braadpan in de oven kan? Of dat de oude pan op een inductie kookplaat werkt als er al eerder op gas is gekookt? Lees dan onderstaande pagina’s:
- Gietijzer op een inductie kookplaat
- Gietijzer op een keramische kookplaat
- Gietijzer op gas
- Gietijzer op de BBQ
- Gietijzer in de oven
Tips voor het kopen van een gietijzeren braadpan
Houd bij het aanschaffen van een gietijzeren braadpan rekening met de volgende tips:
- Wil je de braadpan in een oven gebruiken zonder omkijken? Koop dan een braadpan die in zijn geheel van gietijzer is. Een braadpan met houten handvaten kan niet in de oven.
- Het voordeel van houten of kunststof handvatten is dat de pan makkelijk op te pakken zal zijn. De kans op verbrande handen is een stuk kleiner.
- Kook je vaak voor een grote groep mensen? Koop dan een gietijzeren braadpan met een doorsnede van minimaal 28 cm.
- Wil je een braadpan met deksel kopen? Controleer altijd van tevoren of deze bij de braadpan wordt verkocht!