Gietijzeren grillpannen
Een grillpan is te herkennen aan de karakteristieke ribbels op de bodem van de pan. Door deze ribbels krijg je de befaamde maillard strepen op bijvoorbeeld groeten of vlees. Gietijzer is een zeer populair materiaal voor het grillen van vlees, vis of groenten. Het kan namelijk goed tegen de hoge temperaturen die nodig zijn voor grillen, heeft vaak een dikke bodem met diepe ribbels (voor mooie strepen). Bekijk hieronder alle pannen en lees onderaan de pagina meer over gietijzeren grillpannen.
Alle merken
BK
CS Kochsysteme®
Camp Chef
Le Creuset
Ronneby Bruk
Alle diameters
Ø23cm
Ø25cm
Ø26cm
Ø28cm
Ø40cm
Alle kleuren
Rood
Zwart
De voordelen van gietijzeren grillpannen
Wil je in jouw keuken genieten van heerlijke gegrilde gerechten? Of tijdens de zomeravonden profiteren van de voordelen van grillen met gietijzer? Dan is een gietijzeren grillpan echt iets voor jou. Hieronder zetten we alle voordelen op een rijtje:
- Een gietijzeren grillpan kan tegen de hoge temperaturen die nodig zijn om succesvol te grillen.
- Gietijzer houdt warmte goed vast, wat betekent dat wanneer de pan eenmaal op temperatuur is je op een lagere temperatuur kan grillen. Dat scheelt je gas of energie.
- Door de vaak diepe ribbels en goede warmtegeleiding van gietijzer krijg je de mooie donkere (maillard) strepen op je gerechten.
- Een gietijzeren grillpan is een duurzaam product. Door de pan met zorg te gebruiken én onderhouden kun je er levenslang mee koken.
- Ben je klaar met grillen en wil je het gerecht nog verwarmen op een andere warmtebron? Dat kan! Met gietijzeren grillpannen kun je op iedere warmtebron koken.
- Gietijzeren grillpannen zijn relatief zwaar. Een voordeel hiervan is dat ze minder snel schuiven.
- In een gietijzeren grillpan zijn geen giftige stoffen verwerkt, er is bijvoorbeeld geen antiaanbaklaag aangebracht.
Een geëmailleerde grillpan kopen?
Wil je zonder al te veel zorgen grillen met een gietijzeren grillpan? Kies dan voor een geëmailleerde grillpan. Deze hebben tegenwoordig een uitstekende kwaliteit en zijn onderhoudsvriendelijk. Het heeft ook nog eens dezelfde eigenschappen als een gietijzeren grillpan zonder emaillelaag.
Andere voordelen van een geëmailleerde pan:
- Een geëmailleerde grillpan roest niet.
- De antiaanbaklaag wordt door het emaille gecreëerd, je hoeft de grillpan dus niet in te branden.
- Een geëmailleerde grillpan kan je gewoon met water en zeep afwassen.
Welke warmtebronnen zijn geschikt?
Een grillpan van gietijzer is geschikt voor alle warmtebronnen. Bekijk onderstaande pagina’s om meer te weten te komen over gietijzeren pannen en de verschillende warmtebronnen.
- Gietijzer op een inductie kookplaat
- Gietijzer op een keramische kookplaat
- Gietijzer op gas
- Gietijzer op de BBQ
- Gietijzer in de oven
Tips bij het kopen van een gietijzeren grillpan
Ga je een gietijzeren grillpan kopen? Houd dan in ieder geval rekening met onderstaande zaken:
- Kies voor een vierkante grillpan in plaats van een ronde. Een vierkante grillpan is handiger in gebruik en je kunt er meer porties in grillen. Stel je wil twee vissen grillen, dan gaat dit makkelijker naast elkaar in een vierkante gietijzeren grillpan.
- Wil je de grillpan makkelijk in de oven plaatsen? Kijk dan eens naar een gietijzeren pan met een afneembare steel. Dit bespaart enorm veel ruimte.