Gietijzeren koekenpannen
De koekenpan is wellicht de meest veelzijdige pan binnen iedere keuken. Of je nu vlees, vis, aardappelen, groente of een eitje wil bakken: in een koekenpan kan het allemaal! Ben je op zoek naar een mooie gietijzeren pan? Bekijk dan alle gietijzeren koekenpannen en lees onderaan de pagina alles over koken met een gietijzeren koekenpan.
Alle merken
CS Kochsysteme®
Easyline
Le Creuset
Michelangelo
Ronneby Bruk
Skottsberg
Alle diameters
Ø15cm
Ø17cm
Ø19,5cm
Ø20cm
Ø24cm
Ø25cm
Ø26cm
Ø28cm
Alle kleuren
Oranje, Rood
Zwart
Voordelen van een gietijzeren koekenpan
Een gietijzeren koekenpan biedt tal van voordelen ten opzichte van andere koekenpannen. Wil je weten wat de belangrijkste voordelen zijn? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
- Een gietijzeren koekenpan houdt warmte goed vast. Je kunt een gietijzeren koekenpan op tafel neerzetten, waarna hij de inhoud nog lang warm houdt.
- Een eigenschap van gietijzer is dat het warmte mooi gelijkmatig verdeeld. Dit zorgt voor een perfecte egale garing.
- Bij een goede verzorging gaan gietijzeren koekenpannen een leven lang mee. Daarom zijn ze erg duurzaam.
- Gietijzer is bestand tegen extreem hete temperaturen. Een koekenpan die volledig uit gietijzer bestaat kun je met iedere warmtebron verhitten.
- Gietijzeren koekenpannen zijn over het algemeen relatief zwaar. Het voordeel hiervan is dat ze minder snel schuiven. Dit voorkomt de kans op krassen in glazen kookplaten en ongelukken met hete pannen.
- Er zitten geen giftige stoffen in een gietijzeren koekenpan.
Een gietijzeren koekenpan met of zonder emaille kopen?
Ben je iemand die geen zin heeft om veel aandacht te besteden aan zijn of haar pannenset? Kies dan voor een geëmailleerde gietijzeren koekenpan. De aangebrachte emaillelaag zorgt ervoor dat de pan niet roest en het product bestand is tegen zuren. Verder heeft een geëmailleerde gietijzeren pan dezelfde eigenschappen.
Andere voordelen van emaille zijn:
- Door de geëmailleerde laag roest de pan niet.
- Het inbranden van de gietijzeren koekenpan hoeft niet. De emaillelaag dient al als antiaanbaklaag.
- De bodem van een geëmailleerde koekenpan is vlak en glad, wat het schoonmaken van de pan makkelijker maakt.
- Een geëmailleerde koekenpan kun je gewoon schoonmaken met een beetje zeep en water.
Kooktechnieken met een gietijzeren koekenpan
In een gietijzeren koekenpan kun je gevarieerd koken. Probeer onder andere eens de onderstaande kooktechnieken met je (nieuwe) koekenpan:
- Bakken
- Grillen
- Frituren
- Schroeien
Welke warmtebronnen zijn geschikt?
Het materiaal gietijzer is zoals gezegd bestand tegen hoge temperaturen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een product in de oven moet verhitten tot 220 graden. Wil je weten voor welke warmtebronnen jouw gietijzeren koekenpan geschikt is? Bekijk dan onderstaande pagina’s:
- Gietijzer op een inductie kookplaat
- Gietijzer op een keramische kookplaat
- Gietijzer op gas
- Gietijzer op de BBQ
- Gietijzer in de oven
Tips voor het aanschaffen van een gietijzeren koekenpan
Ga je een gietijzeren koekenpan aanschaffen? Denk dan aan de volgende punten:
- Een koekenpan met een houten steel kan niet in de oven. Houd bij een pan met een kunststof steel goed in de gaten tot welke temperatuur dit kan.
- Een koekenpan met een houten of kunststof steel is makkelijker op te pakken dan een pan met gietijzeren steel. De kans op verbrande handen is namelijk een stuk kleiner.