Home » Gietijzeren pannen » Gietijzeren wokpan

Gietijzeren wokpan

De oosterse keuken is wereldwijd al jarenlang erg populair. Het gebruik van een wokpan is hier onlosmakelijk aan verbonden. Het koken met een wokpan is makkelijk, veelzijdig en ook nog eens gezond! Een wokpan van gietijzer biedt enorm veel voordelen. Zo kun je ermee wokken op extreem hoge temperaturen en wordt de warmte goed geleid. Bekijk ons brede assortiment aan gietijzeren wokpannen en vind de pan die bij jou past.

Voordelen van een gietijzeren wokpan

Het materiaal gietijzer heeft een aantal unieke eigenschappen. Wil je weten welke voordelen dit materiaal heeft bij wokken? We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Met een gietijzeren wokpan kun je koken op extreme temperaturen. De pan wordt erg warm, precies wat nodig is bij het klaarmaken van heerlijke wokgerechten.
  • Gietijzer geleidt warmte goed, wat betekent dat de gehele wok mooi gelijkmatig op temperatuur komt. Dit zorgt ervoor dat de grote inhoud van een wok goed gaar wordt.
  • Wil je graag gerechten laten sudderen in de wokpan of wadjan? Daarvoor is gietijzer het perfecte materiaal. Een gietijzeren wokpan houdt warmte namelijk lang vast, waarvoor je de pan op een laag vermogen kunt laten staan.
  • Een gietijzeren wokpan is erg duurzaam. Dat betekent dat de wok bij goed onderhoud door meerdere generaties gebruikt kan worden.
  • Met een gietijzeren wokpan kan op iedere warmtebron gekookt worden. Van gas tot een inductiekookplaat.
  • Een gietijzeren wokpan is in vergelijking met andere materialen zwaar, waardoor de wok goed op zijn plek blijft staan.
  • In een gietijzeren wokpan zitten geen giftige stoffen, die soms wel aanwezig zijn in de anti-aanbaklaag van een ander materiaal pan. De vaak aanwezige laag van emaille dient bij gietijzeren pannen als anti-aanbaklaag en bevat geen giftige stoffen.

De emaille laag van een gietijzeren wokpan

Wil je jarenlang genieten van het maken van heerlijke wokgerechten, maar zonder al teveel onderhoudswerk? Kies dan voor een geëmailleerde gietijzeren wokpan. Emaille is een laag gesmolten glas die de wok beschermt tegen bijvoorbeeld roest en zure stoffen. Een wokpan met deze laag heeft dezelfde functionaliteiten als een wokpan zonder emaille, maar biedt wel een paar extra voordelen:

  • Een geëmailleerde gietijzeren wokpan roest niet
  • Je hoeft een geëmailleerde gietijzeren wokpan niet in te branden
  • De bodem van een geëmailleerde wokpan is super vlak. Wat niet alleen makkelijk is met schoonmaken, maar is daardoor ook heel goed te gebruiken op glazen kookplaten
  • Een wokpan met emaille mag je gewoon met water en zeep afwassen

Kooktechnieken met een gietijzeren wokpan

De Aziatische keuken staat bekend om de grote variatie binnen gerechten. Probeer eens de onderstaande kooktechnieken in je gietijzeren wokpan.

  • Wokken
  • Sudderen
  • Stoven

Op welke warmtebronnen kan ik een gietijzeren wokpan gebruiken?

Gietijzer kan door elke warmtebron verhit worden. Een gietijzeren wokpan kan op zowel gas, inductie als een keramische kookplaat warm worden. Wil je meer weten over het koken met gietijzeren producten op diverse warmtebronnen? Lees dan eens onderstaande pagina’s: